Verzoening

PKI januari 2022

Aan het begin van dit nieuwe jaar wil ik namens het bestuur van de Pater Karel Kapel, en namens pater Josef en mij u een heel Zalig Nieuwjaar toe wensen. We spreken de hoop uit dat in dit voor de vereerders van Pater Karel zo’n bijzonder jaar het een jaar mag zijn waarbinnen het coronavirus een halt wordt toe geroepen.

Heilig jaar

In een decreet uit Rome staat dat de periode van 11 december 2021 t/m 5 januari 2023 is uitgeroepen tot een Heilig Jaar. In deze periode kunnen bezoekers of pelgrims van de kapel een volle aflaat verdienen. Dit betekent dat als ze deelnemen aan het sacrament van de verzoening (de biecht), de communie ontvangen en bidden om zegen voor de paus.

Sacrament van de verzoening

Je mag je afvragen of dit nog wel past in onze tijd, waarin alles toch al zo perfect mogelijk behoort te zijn. Ook ik heb me dat wel eens afgevraagd, maar als je erbij stil staat dat het je een stuk bewuster maakt, dat we geen van alle zonder zonden zijn, dan is dit toch een hele mooie traditie binnen onze katholieke kerk. Toch hebben vele mensen van mijn leeftijd en ouder een negatief klank overgehouden vanuit hun jeugd, waarin ze wekelijks gingen biechten en hun vertrouwde rijtje opsomden. Maar dat is niet de bedoeling van het sacrament van de verzoening, zoals de biecht officieel wordt genoemd.

Gebedsintentie

In maart vorig jaar riep paus Franciscus op om deze gebedsintentie te bidden: ‘Dat mensen met hernieuwde diepte, de vergeving en oneindige barmhartigheid van God mogen ervaren’. In dit gebed klinkt door dat juist het sacrament van verzoening ons kan bevrijden van bepaalde lasten, waar we anders een lange tijd of heel ons leven mee rondlopen. In een videoboodschap zei de paus: ‘Als ik ga biechten, is dat om genezen te worden, om mijn ziel te genezen. Om geestelijk meer gezond te worden, om over te gaan van narigheid naar barmhartigheid’.

Nieuwe kracht

In deze woorden klinkt vreugde door. Het sacrament van de verzoening is dan ook niet bedoeld om een mens te straffen, maar om een mens juist weer ruimte te schenken om verder te gaan met zijn / haar leven. Wanneer je aan dit sacrament deelneemt hoef je je hiervoor ook niet te schamen, want je laat juist zien dat je iets wilt veranderen aan jezelf.

Eén van de eerste taken van Pater Karel toen hij in 1857 aan kwam in Ierland, was vooral de H. Mis lezen en biecht horen. Tijdens zijn verblijf in Engeland had hij wel geleerd dat het werkelijke leven anders is dan dat hij had geleerd van uit zijn studieboeken. De mensen kwamen graag bij hem voor een gebed en biechtgesprek of een handoplegging.

In dit heilig jaar willen pater Josef en ik al degenen die op zoek zijn naar verzoening, de mensen, in de geest van Pater Karel, daartoe ook de mogelijkheid bieden. Vandaar dat u in deze periode na de vieringen van maandag en donderdag gelegenheid krijgt op bij één van ons het sacrament van de verzoening te ontvangen.
Want niet voor niets zegt Jezus: ‘Kom bij mij als je vermoeid bent, Ik zal je nieuwe kracht geven.’

Pater Martin de Korte cp

Coronamaatregel bisschoppen

De Nederlandse bisschoppen hebben besloten de coronamaatregelen voor de Rooms-Katholieke Kerk uit te breiden. Dit in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie. In de R.-K. Kerk worden voorlopig na 17:00 uur geen vieringen gehouden en dit geldt ook voor onze kapel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.