Santons classique
PKI december 2018
Vele mensen hebben een bezoek gebracht aan de expositie: “Vluchten door de eeuwen heen…”
Santons classique
In december en januari komt er een nieuwe expositie in ons museum. We willen u kennis laten maken met bijzondere kerstbeeldjes uit de Provence (Frankrijk).
Volgens de overlevering zou de geschiedenis van de santons teruggaan tot in 1223 toen Franciscus van Assisi in een grot nabij het Italiaanse Greccio met mensen en dieren uit het dorp een tableau vivant liet opvoeren rond het kerstgebeuren. Hieruit ontstonden in de kerken de eerste kerststallen met geschilderde en vergulde beelden.
De kerststalletjes en de nachtmis werden tijdens de Franse Revolutie verboden en toen in 1794 ook de kerken werden gesloten begonnen de mensen het kerstgebeuren thuis te vieren buiten het waakzame oog van de antiklerikale autoriteiten. Ze maakten in het geheim zelf hun kerstfiguurtjes met de materialen die voorhanden waren: stof, brooddeeg, papier-maché, etc.
Deze eerste santons (de huidige term ‘santon’ werd pas in 1826 gebruikt) waren zo populair dat ze oogluikend werden toegelaten door de revolutionairen en de Kerk. De Kerk beschouwde de beeldjes als onschuldig kinderspeelgoed en de revolutionaire autoriteiten tolereerden ze als een ongevaarlijke en volkse uiting van de plaatselijke folklore.
De santons classiques in en rond de Provençaalse kerststal worden meestal afgebeeld op dezelfde wijze qua houding, kledij en kleuren. Ze worden ingedeeld in vier groepen. Er zijn de santons die traditioneel in de kerststal worden geplaatst (het kindje Jezus, Jozef en Maria, de os, de ezel, het schaap en de engel), dan de figuren die geschenken brengen voor de pasgeborene, vervolgens de santons die de Provençaalse dorpsfiguren uitbeelden en tenslotte zijn er de dieren en de accessoires die men terugvindt in een karakteristiek Provençaals dorp: de kerk, stallen, waterputten, huizen, bomen en planten, een rivier, een brug, een molen, etc.
We zijn zeer vereerd, dat Paula Custers een deel van haar collectie wilt uitlenen aan ons museum. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.santons.nl.
De opening is op 9 december 2018 om 16.00 uur en de expositie is tot en met zaterdag 2 februari 2019 te bezichtigen in het museum van de Pater Karel Kapel, Pater Karelweg 1 in Munstergeleen. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.
Het Vredeslicht
Rond kerst zijn veel mensen bezig met goede wensen en worden er veel acties georganiseerd voor diverse goede doelen, zo werd er in 1986 in Oostenrijk in deze periode een actie voor gehandicapte kinderen georganiseerd.
Deze actie ‘Licht ins Dunkel’ van de Oostenrijkse omroep ORF was de aanleiding voor de actie ‘Vredeslicht’. De directeur van de ORF, dhr. Obermayer, vertrok samen met 14-jarige gehandicapte kinderen naar Israël om het vredeslicht te ontsteken aan de vredesvlam in Bethlehem, per vliegtuig ging dit licht naar Linz om daar verspreid te worden door groepen die zich spontaan hadden aangemeld waaronder de Oostenrijkse Scoutingorganisatie en zo ontstond de actie ‘Vredeslicht’. Scouts zorgen vanaf het begin van de actie voor de verspreiding tot in de kleinste dorpen over de hele wereld.
In 1988 verliet het vredeslicht voor het eerst Oostenrijk en brachten Scouts het naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland. In 1989 na de val van de Berlijnse muur bereikte het Vredeslicht via Scoutingleden de voormalige com-munistische buurlanden. In 1996 kwam het vredeslicht voor het eerst naar Nederland waar Scou-ting Wellerlooi het ontving via een Duitse Scoutinggroep!
De scoutinggroep verkenners Kluis Geleen brengen op zaterdag 22 december 2018 het vredeslicht naar de kapel van Pater Karel. Zij zullen een speciale kaars ontsteken, waar-aan een ieder in de dagen rond kerst dan weer hun eigen offerkaarsje kunnen ontsteken. Zodat zoveel mogelijk mensen het vredeslicht doorgeven en laten branden.
300-jarige bestaan van de congregatie passionisten (1720 – 2020)
Tijdens het laatste Generaal Kapittel in Rome is het startsein gegeven om op weg te gaan naar het 300-jarig bestaan van de Congregatie van de Passionisten in 2020. In het kader hiervan is een bijzonder icoon gemaakt in Byzantijnse stijl.
In het centrale gedeelte zijn de Maagd Maria en de Heilige Paulus van het Kruis (stichter) onder het kruis van de gekruisigde Heer uitgebeeld. Wanneer de twee luiken openstaan, zie je de afbeeldingen van de Heilige Gemma Galgani, de Zalige Broeder Isidoor de Loor; de H. Gabriël van de Bedroefde Maagd en de Zalige Dominic Bar-beri (Oecumenische missionaris).
Vanaf begin 2019 gaat deze icoon de wereld door naar alle landen waar de Passionisten werkzaam zijn en de eerste plaats waar deze icoon te zien is, is bij ons in de kapel van Pater Karel. In de viering van 5 januari 2019 om 11.00 uur kan men de icoon vereren. De icoon wordt vergezeld door een reliek van de Heilige Paulus van het Kruis.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!