Spiegel

PKI maart 2019

In de Bijbel komen regelmatig verhalen voor die ons iets willen vertellen of nog beter gezegd: die ons een spiegel voor houden.

De stand van de spiegel

Maar vaak sta je daarbij niet stil. Belangrijk daarbij is de stand van de spiegel, wil hij van nut kunnen zijn. Als je in goede harmonie met anderen wilt omgaan of op zoek bent naar liefdevolle relaties, moet je de ander in ieder geval geen beslagen spiegel voorhouden.

Wanneer je een ander een spiegel voor wilt houden, dan moet je hier zelf ook voor openstaan. Sommige mensen kijken alleen maar naar hun eigen spiegelbeeld, wat het gevaar mee brengt dat je een te eenzijdige blik krijgt en dat je je niet concentreert op de ander, met of zonder hoofdletter, zoals Pater Karel deed, door een luisterend oor te zijn voor zijn medemens en medebroeders.

Worldcafé

Om het gedachtegoed van Pater Karel steeds op een juiste wijze uit te kunnen dragen hebben we 1 à 2 keer per jaar een teamavond, zoals laatst in februari. Tijdens deze laatste avond werd er in de vorm van een ‘worldcafé’ gebrainstormd over hoe we de kapel en de activiteiten eromheen kunnen waarborgen voor de toekomst. Dit is niet alleen een zaak van de bestuursleden, maar ook van alle vrijwilligers.

Tijdens deze inspirerende avond die ingeleid werd door onze voorzitter pater Tiny Thomassen cp, kwamen vele goede reacties naar boven. Voor sommige vrijwilligers was het niet gemakkelijk om het bestuur, elkaar of zichzelf een spiegel voor te houden, omdat de een meer een doener is dan een denker. Maar aan het eind van de avond was er een fantastisch resultaat om mee aan de slag te gaan.

Pater Martin de Korte cp

NLdoet

Tijdens een brainstormsessie, vorig jaar, is het plan ontstaan om ons aan te melden bij het Oranjefonds voor het NLdoet weekend 2019.
Vanuit het Oranjefonds is men zich bewust dat vrijwilligers het kloppend hart zijn van vele sociale initiatieven. Om mensen in aanraking te brengen met het vrijwilligerswerk heeft men de actie NLdoet in het leven geroe­pen. Een dag of weekend waarin je kennis kan maken met vrijwilligers werk samen met de al aanwezige vrijwilligers.

Ook voor de Pater Karel Kapel zijn vrijwilligers onmisbaar en het liefst zouden we naast de vrijwilligers van openen en sluiten, van de winkel, museum, jongeren, bestuur, etc. nog graag een groep enthousiaste tuiniers willen hebben. Vandaar dat het plan is opgepakt om samen met onze eigen vrijwilligers op 16 maart een dag in de tuin te gaan werken i.s.m. NLdoet.

Aanmelden

Ook voor de Pater Karel Kapel zijn vrijwilligers onmisbaar en het liefst zouden we naast de vrijwilligers van openen en sluiten, van de winkel, museum, jongeren, bestuur, etc. nog graag een groep enthousiaste tuiniers willen hebben. Vandaar dat het plan is opgepakt om samen met onze eigen vrijwilligers op 16 maart een dag in de tuin te gaan werken i.s.m. NLdoet.

Tweede eeuwfeest Pater Karel

Op weg naar het tweede eeuwfeest van Pater Karel ben ik eens gaan bladeren in een oud tijdschrift dat werd uitgegeven door de Passionisten: “Golgotha”.

In 1921, bij gelegenheid van zijn eerste eeuwfeest wordt er geschreven dat Pater Karel weinig bekend was in Limburg en dus niet echt werd vereerd of aangeroepen. Men vond bij zijn eerste eeuwfeest dat er best wat meer aandacht gegeven mocht worden onder de lezers van Golgotha. Er verscheen een artikel over zijn leven en wonderen die hij had verricht.

Nog geen jaar later werd bekend gemaakt vanuit het Generalaat van de Passionisten in Rome, dat men zou gaan starten met het proces tot zijn zaligverklaring. Het duurde echter nog tot 13 november 1935 voor dat paus Pius XI het decreet van het inleidende proces tekende.

In het zelfde jaar werd door de Pas­sionisten de geboor­tekamer aange­kocht, waarin een kleine herden­kingsruim­te werd ingericht voor de verering van Pater Karel. (wordt vervolgd)

HELP: We komen handen tekort!

Beste mensen, door onder andere een verhuizing en door een gewijzigde situatie binnen de familie hebben een aantal vrijwilligers hun inzet voor Pater Karel stopgezet. Daarom zijn we op zoek naar mannen of vrouwen die ons enthousiaste team van vrijwilligers wil komen versterken.

We zoeken vooral mensen die op de dinsdag- of donderdagmiddag tijd hebben om ons uit de brand te helpen.

Vrijwilligerswerk

De werkzaamheden bestaan uit de verkoop van religieuze artikelen en de ontvangst van mensen die ook ons museum willen bezoeken.
Naast de verkoop, samen met een gezellige collega, bent u ook gastvrouw of gastheer. Onze winkel is dagelijks geopend van 14:00 – 17:00 uur. ’s Maandags zijn wij gesloten.

Heb je interesse stuur dan een berichtje of neem contact op met onze winkelmanager Marij Bogman via de mail: [email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.