Troost

PKI juni 2019

pki juni 2019 - Troost

De biddag

Zondag 2 juni jl. was de biddag bij Pater Karel. Ondanks de hoge temperaturen was het voor degenen die zijn gekomen een zinvolle dag en wie weet kunt u vast die van volgend jaar in uw agenda zetten. Het is dan op 7 juni 2020.

Troost

Sinds vorig jaar willen we, als pastorale team, een thema geven aan deze dag. Voor dit jaar was gekozen om in de verschillende programmapunten stil te staan bij “TROOST”. Hieronder vindt u een korte samenvatting van de overweging die ik heb gehouden tijdens de afsluitende viering bij de Mariagrot in onze tuin. Hierbij ben ik uitgegaan van Jesaja 40, 1-5.

Leo Schatz

In 2008 maakte Rudolf van den Berg een documentaire rond de kunstschilder Leo Schatz (1918-2014), waarin gesproken werd over “troost”. De schilder geeft aan dat voor hem troost niet bestaat, Dit heeft te maken met wat er in zijn leven allemaal gebeurd is. Tijdens de oorlog verloor hij zijn ouders en tweelingbroer. Later verliest hij zijn jonge dochter Irma en hij overleeft zijn vrouw Sonja. Voor hem bestaat troost alleen voor kinderen die op hun knie zijn gevallen en waarop mama een snoepje legt of een kusje geeft.

Op de vraag van Rudolf of hij dat zeker weet, antwoordt hij: “Ik weet niks zeker, maar ik denk er wel zo over. Of ik heb het ondervonden”. “Maar was Sonja niet een troost voor je?” Waarop hij zegt: “Was niet een troost. Wel het allerbelangrijkste wat ik had.” Uiteindelijk komt de schilder uit bij de opmerking dat je het woord ‘troost’ beter kan zien als verzachten, verzachten van de pijn of het verdriet.

Nachamu

Troosten is: de arm om iemand heenslaan, over het bolletje strelen, iemand even lekker vasthouden. Of zoals Herman van Veen zingt in zijn lied ‘Alles’: “Lieve woorden fluisteren in het holst van de nacht’.

Het woord ‘nachamu’ wordt bij Jesaja (40,1) vertaald als troost, maar naast troost is het ook een aansporing, een vermaning. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het vult elkaar juist goed aan. Soms hebben wij mensen ons eigen gedrag niet in de gaten, het kan zelfs in de ogen van anderen een zielig gedrag zijn. Op het moment dat je hierop attent wordt gemaakt, ben je misschien niet blij. Maar als je dan goed in de spiegel kijkt, dan schiet je misschien wel in de lach om je eigen gedrag. Daar zit de ware troost in.

Verzachting

Wanneer we naar de kapel gaan of thuis aan Pater Karel denken ontdekken we dat hij troostend aanwezig is. We voelen de kracht van zijn zegenende handen en mogen ervaren dat hij niet alles van ons kan wegnemen. Maar zijn aanwezigheid verzacht voor ons wel de pijn en het verdriet, waardoor het mogelijk is om weer verder te gaan.

Volgens Leo Schatz bestaat troost niet. Maar in de zin van verzachting, het wegnemen van de pijn mag je wel ervaren dat er een begin van verandering is. Dat we worden opgeroepen om op te staan en ons staande te houden. Pater Karel is ons voorbeeld, want hij heeft laten zien dat de opgestane Heer ons toeroept om verder te gaan. Maar bovenal roept Jezus ons op om behoedzaam met elkaar om te gaan.

Op website van de stichting Leo Schatz (www.leoschatz.nl) staat onderstaande gedachte, waar kracht en bemoedig uitstraalt, woorden die troost bieden:

Steeds wil ik rusten
hoewel ik niet moe ben
en de ogen sluiten
om te zien
wat ik niet begrijp.
En toch zie ik mij
met verbazing
de hoogste berg beklimmen.

Pater Martin de Korte cp

Gezocht sponsors

Sinds vorige maand is de kapel verwarmd en we krijgen vele positieve reacties, maar de aanleg van de verwarming is wel een aanslag geweest op ons budget. Wilt u ons helpen door te sponsoren?

U kunt uw gift overmaken op IBAN nummer: NL60 INGB 0001058762, onder vermelding van sponsoring verwarming.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.