Vergeven maar niet vergeten!

PKI februari 2018

Vergeven maar niet vergeten! – PKI februari 2018

In ons dagelijks leven gebeuren er zoveel dingen. Soms zijn het moeilijke, zware, maar gelukkig ook mooie gebeurtenissen.

Gedachten zijn veranderbaar

We willen als mens graag de touwtjes in eigen handen houden, maar we moeten niet vergeten dat de dingen die je overkomen, prettig of minder prettig, vaak een leermoment kunnen zijn. Ja, zelfs uit een ruzie, een scheiding, een verlies, een ontslag, een aanrijding……, kunnen we een leermoment op pakken.

De grootste gave die een ieder bezit is de mogelijkheid om gedachten te veranderen. Laat negatieve gedachten dan ook geen rol spelen in je leven. Gedachten zijn namelijk veranderbaar.

Ik vergeef je…

Waarom zou je je dag vullen door telkens geconfronteerd te worden met negatieve dingen. Maar helaas kunnen we negatieve gebeurtenissen in ons leven niet zomaar vergeten, zeker niet als ze door anderen ons zijn aangedaan, maar gelukkig kan je iemand wel vergeven, waardoor je weer verder kunt gaan.

Leer de mogelijkheid tot vergeven te vergroten. Leer een ander – en jezelf – te vergeven wanneer er iets is misgegaan. Of wanneer je te hoge of verkeerde verwachtingen van die persoon had.

Bij het vergeven is het belangrijk dat de desbetreffende persoon voor je staat; zodat je hem of haar kan vergeven of om vergeving kan vragen. Soms is dat niet mogelijk en blijf je in een negatieve spiraal zitten dan is het belangrijk dat je zegt: ‘Ik vergeef je, vooral het verkeerde dat je in mijn ogen hebt gedaan; ik wens je het allerbeste; bedankt voor datgene dat je mij geleerd hebt toen je in mijn leven was; ga verder en geniet van je leven….. ik vergeef je.

Deze woorden moeten je negatieve gedachten ten opzichte van een ander veranderen. Deze woorden maken je vrij, maar je moet ze wel vanuit je hart spreken en daar ook in geloven. Elk moment van de dag als je aan die persoon of gebeurtenis denkt moet je dezelfde actie ondernemen. Je kan deze woorden ook blijven gebruiken zelfs als je in gezelschap bent van anderen. De woorden hoef je dan niet uit te spreken, maar als een film in je gedachten laten passeren. We kunnen ons leven zo veel gemakkelijker maken als we maar enkele kleine dingen kunnen veranderen met en in onze gedachten. En als je dan ten slotte degene tegenkomt die je al hebt vergeven in jouw gedachten, zeg dit dan ook tegen hem of haar, want dat geeft positieve energie.

Gun jezelf de tijd

Misschien kan de komende veertig dagen daarvoor een goede periode zijn. Neem even de tijd en herleef de gebeurtenissen van de afgelopen periode. Tenslotte heeft alles zijn tijd nodig. De tijd zal uiteindelijk alle wonden helen.

Gun jezelf daarom ook de tijd om gebeurtenissen vanuit een ander perspectief te bekijken. Vaak door het de tijd te geven, worden de wonden al geheeld. Neem dus de tijd, leer daarvan en geniet zelfs ook van de tijd die je hebt gekregen om te bezinnen of te evalueren.

Pater Martin de Korte cp

Vergeven en vergeten

Soms denk je alles gaat even
verkeerd,
Je zegt zoveel dingen die je niet wilt
zeggen,
En toch schreeuw je het uit,
De woorden die je niet wou zeggen
komen toch.
De pijn die je aan de ander geeft,
Dat doet jezelf ook pijn als je echt
van diegene houdt.
De pijn die ik voel,
Zo puur zo zuiver.
Het zeggen dat het je spijt,
Nee dat is niet genoeg.
Je praat erover en toen blijft het
dagen in je hoofd.
Hoe kon het gebeuren!!
De pijn steekt als een mes in je hart.
De pijn die je dagen zal
achtervolgen,
Vergeven is altijd een groot woord,
En de meeste mensen weten
Vergeven kan ik vergeten niet.

Om over na te denken

Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou. Het is loslaten van de last die je met je meedraagt. (Dalai Lama)

Er bestaat geen groter aalmoes, dan van harte zijn naaste te vergeven (H. Augustinus)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.