Expositie museum: ‘Waarheen, waarvoor’

16 oktober 2018

Expositie museum 'Waarheen, waarvoor'

De expositie ‘Waarheen, waarvoor’ – Vluchten door de eeuwen heen – is nog t/m 2 december 2018 te bezichtigen in het museum van de Pater Karel Kapel.

In deze expositie wordt vertrokken vanuit Pater Karel. Hij gaf als Passionist uitvoering aan de missie van de passionisten: zorgen voor gekwetsten en lijdenden. Dat deed hij onder andere door in Londen zorg te dragen voor Ieren die moesten vluchten door de hongersnood.

In een veertiental ‘staties’ in de vorm van panelen, wordt context gegeven aan het woord vluchten door de eeuwen heen. Vluchten voor geweld, uit nood of wegens honger.

We zien foto’s en scans van historische archiefstukken waarin zichtbaar wordt hoe we vroeger omgingen met mensen die door oorlog of honger op drift raakten. Zo komen we aan in onze tijd waarin meer vluchtelingen dan ooit onderweg zijn naar… ja, naar waar? Soms naar ons in Nederland bijvoorbeeld, en wat doen we er dan weer mee?

De expositie sluit naadloos aan bij het beeld ‘aandacht voor de vluchteling‘ dat in de tuin van het bedevaartscentrum van de heilige Pater Karel werd geplaatst op 25 augustus 2018. Dit vanuit het centrale thema van het bedevaartcentrum dat met ‘aandacht’ kan worden samengevat.

‘Aandacht voor mensen’ is immers de kern waarmee leven en werken van Pater Karel kan worden samengevat.

Afbeeldingen, symbolen, hedendaagse kunstvoorwerpen

De expositie, samengesteld onder leiding van regio- en stadsarchivaris Peer Boselie, toont afbeeldingen, symbolen van volken en mensen die moesten of moeten vluchten, toen en nu, naast hedendaagse kunstvoorwerpen. Naast de veertien staties, verwijzend naar de kruiswegstaties waarin we de lijdensweg mogen volgen van Jezus en het verhaal rondom vluchtelingen door de eeuwen heen, zijn er ook een aantal kunstwerken geplaatst van Ans Repkes.

In haar kunstwerken staat vooral de mens en de wereld centraal. In de afgelopen jaren heeft ze zich vooral verdiept in de vluchtelingenpolitiek en dit vertaald in verschillende kunstwerken, waarvan een aantal de expositie een meerwaarde geven. Ans werkt vooral met natuurlijke materialen.

De expositie ‘Waarheen, waarvoor’ – Vluchten door de eeuwen heen – is nog t/m 2 december 2018 te bezichtigen in het museum van de Pater Karel Kapel. U bent van harte welkom van dinsdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. De toegang is gratis.

Foto-impressie

Heeft u de expositie nog niet bezocht of de opening van de expositie gemist en wilt u de beelden terugkijken? Klik op één van de foto’s hieronder voor een impressie van de middag!

Opening expositie ‘Vluchten door de eeuwen heen’
Opening expositie ‘Vluchten door de eeuwen heen’

Inspiratie

Peer Boselie heeft voor u op zijn website www.expositiepaterkarel.nl een schat aan informatie over het leven van Pater Karel verzameld. Naast het lezen van de informatie en het bekijken van uniek beeldmateriaal kunt u er ook voor kiezen om de teksten te beluisteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant

De Kapel van Pater Karel

Bezoekadres

Pater Karelweg 1
6151 LB Munstergeleen

Openingstijden

De kapel en de tuin zijn dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.
Het geboortehuis, de winkel en het museum zijn elke middag geopend van 14:00 – 17:00 uur.
Behalve op maandag, dan zijn we gesloten.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden per mail of telefoon. (06-537 54 554).

Vrijwilligers gezocht (M/V)

Meedoen bij Pater Karel is leuk, maar wij komen handen tekort! Wij hebben diverse nieuwe vacatures openstaan. Neem een kijkje op deze pagina voor een beschrijving van de werkzaamheden.

Pater Karel Expositie

Neem ook eens een kijkje op de geheel vernieuwde website Pater Karel Expositie voor nóg meer interessante achtergrondinformatie over leven van Pater Karel.

Jongerenproject PAKKA!

PAKKA! is een initiatief van de Pater Karel Kapel om ook jongeren onze mooie plek te laten beleven. Op de website zie je hoe ze op een interactieve manier kennismaken met een bijzonder soort reis: de pelgrimage.